Nieuws, informatie en bijzondere verrichtingen
Blogs
Auto te water, wat moet je doen?
Ongeveer 750 keer per jaar, raakt een auto te water in Nederland. Van deze 750 keer zijn er 60 met een dodelijke afloop. Wat opvalt, is dat de doodsoorzaak bij dit soort ongevallen niet verdrinking is maar dat het slachtoffer overlijdt door verwondingen.
Uit onderzoek (SWOV-factsheet) van de Stichting Wettenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), blijkt namelijk, dat de veiligheid van wegen rondom het water beter kan. Ze zeggen, dat preventieve maatregelen gewenst zijn. Een adequaat wegontwerp, afschermingsconstructies in bochten en verharding van bermen, en educatie en voorlichting kunnen het ongevalsrisico verminderen.
Als je met je auto toch te water raakt, wat kan je dan het beste doen? Zorg in ieder geval eerst voor de preventieve maatregelen in de auto. Het dragen van een autogordel, zorgt er juist voor bij dit soort ongevallen, dat het letsel minder ernstig is. Houd er ook rekening mee dat elektrische ramen een obstakel kunnen zijn. Zorg er daarom voor, dat je een veiligheidshamer (lifehammer) onder handbereik hebt. Het is misschien niet zo’n mooi gezicht in de auto maar de beste plaats van een veiligheidshamer, is vastmaken aan de dakbekleding. Dan kan iedereen er in geval van nood bij. Bij veel nieuwe auto’s zit ook een eCall systeem. Dit zijn intelligente transportsystemen die zorgen dat de hulpverlening sneller opgang komt. Er gaat dan een automatische melding naar de 112-meldkamer.
Als je dan toch te water raakt met je auto dan is het volgende stappenplan van belang:
1. Blijf rustig, probeer niet in paniek te raken.
2. Zet het contact niet uit maar probeer zoveel mogelijk verlichting aan te zetten, zodat de auto zichtbaar is.
3. Maak je gordel los. Wil hij niet los, gebruik dan het mesje op de veiligheidshamer.
4. Doe de zijramen van de auto open. Willen ze niet open, tik dan met de veiligheidshamer op de hoek van het raam.
5. Verlaat de auto zo snel mogelijk via de raamopeningen en zwem het liefst achteruit weg. Zodat je de auto in het zicht houdt.
Deze stappen gebruik je ook als de auto op zijn kop ligt.
Een andere tip is, volg een cursus om dit te oefenen, dan ben je al minder in paniek, als dit je werkelijk een keer overkomt.
Verkeersschool De Vries is aan het inventariseren of dit een standaard gedeelte van de rijopleiding kan worden. Houd onze social media in de gaten.
Meest recente berichten
-
Wat is links en wat is rechts?
6 november 2024 -
Reserveringstermijnen CBR
25 september 2024 -
Goed voorbeeld, doet goed volgen, of niet?
21 mei 2024 -
Bumperkleven: een aanhoudende ergernis op de weg
22 april 2024